Sprawdzony, stary przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką. Prosta w wykonaniu, niewiele składników, wyjątkowy smak. Poznaj przepis.
Jesień to czas szarlotek, jabłeczników. Otulający zapach cynamonu z jabłkami tworzy wyjątkową atmosferę w domu. Jest pyszna dzięki idealnie dobranym składnikom. Ciasto z tego przepisu pieczone jest od lat. Wychodzi za każdym razem i jest wyjątkowo pyszna.
Kruche ciasto, pyszne jabłka i słodka beza to połączenie idealne. Szarlotka jest tanim ciastem, nie potrzebujesz drogich składników, żeby rozpieścić podniebienia każdego kto jej spróbuje. Szarlotkę można połączyć z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. To sprawi, że ciasto będzie miało jeszcze lepszy smak.
Jesienna szarlotka z bezą i kruszonką – wyśmienity przepis
Składniki:
Potrzebujesz formy o wymiarach 35×24 cm
Ciasto kruche:
» 5 żółtek
» 420 g mąki pszennej
» 3 łyżki cukru
» 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
» 280 g zimnego masła
Beza:
» 5 białek
» szczypta soli
» 220 g cukru
» 1 łyżka soku z cytryny
» 37-40 g budyniu waniliowego (sam proszek)
Dodatkowo:
» 1,2 kg jabłek (najlepiej gala, lub takie które najbardziej lubisz)
» 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zimne masło pokrój na małe kawałki, następnie dodaj resztę składników i zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą, a potem włóż do lodówki na ok. 30 minut. 1/3 schłodzonego ciasta owiń w folię spożywczą, następnie ponownie włóż do lodówki.
Resztę ciasta wyklej na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem podpiecz ciasto w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż się zarumienieni w temperaturze 180°C grzałka góra- dół, następnie odstaw do ostygnięcia.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie pozbądź się nadmiaru soku i wymieszaj z cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawaj stopniowo cukier. Miksuj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj sok z cytryny, a na koniec wsyp budyń i chwilę miksuj, aż do połączenia składników.
Na podpieczone kruche ciasto poukładaj jabłka, następnie wyłóż pianę z białek. Na górę zetrzyj mniejszą cześć ciasta, która pozostała w lodówce.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C przy ustawieniach góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego!