Kotleciki drobiowe – szybki i smaczny obiad, który zrobisz w 20 minut!

Kotleciki drobiowe

Kotleciki drobiowe to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad, bo ich przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut. Można podawać je w formie mielonej lub siekanej – w zależności od upodobań smakowych. Nie wiesz co zrobić na obiad? Znudziła Ci się klasyczna forma piersi z kurczaka? Zrób mini kotleciki, które zachwycą swoim smakiem każdego smakosza!

   

Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu, to warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie i smaczne danie. Kotleciki drobiowe z piersi kurczaka są rewelacyjną propozycją obiadową, a w dodatku nie wymaga od nas dużego wkładu czasu, bo tylko 20 minut.

Najlepiej smakują wtedy, gdy są podane z pysznymi ziemniakami – chrupiącymi lub też puree oraz surówką. Oto przepis na kotleciki drobiowe, które znikają w mig z talerza!

Kotleciki drobiowe – przepis na szybki i smaczny obiad w 20 minut

   

Składniki:

› 1 pierś z kurczaka

› mały kawałek bułki

› pół szklanki mleka do namoczenia bułki

› 1 jajko

› garść natki pietruszki

› pół łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu

› 1/4 szklanki bułki tartej

› do usmażenia kotletów: min. 4 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyj, a następnie usuń błonki, żyłki i chrząstki. Posiekaj na drobne kawałki albo zmiel w maszynce do mielenia. Kawałek bułki namocz w mleku – mocz ją tak długo, aż cała nasiąknie. Odciśnij dokładnie bułkę i dodaj do miski z mięsem drobiowym.

Posiekaj pietruszkę i dodaj do mięsa, oraz wbij jajko, a na koniec wsyp pół łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

   

Wsyp na talerz bułkę tartą, a na patelni rozgrzej masło klarowane. Formuj z masy małe kotleciki, obtocz lekko w bułce i smaż je na patelni z każdej strony po kilka minut, aż będą złociste.

Podawaj je z chrupiącymi lub gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub dowolnym, ulubionym dodatkiem. Na talerzu nie może zabraknąć również surówki, na przykład z jabłka i marchewki lub szpinaku. Wtedy danie smakuje obłędnie, dosłownie rozpływa się w ustach!

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę