Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Znajdziesz ja praktycznie na każdym straganie lub w markecie. Kup dorodną sztukę i zrób z niej pyszne kotlety dla całej rodziny. Wegetariańską odsłonę pokochają nawet mięsożercy. Będzie tanio, zdrowo i smacznie! Polecamy przepis na kotlety z cukinii i marchewki.
Najczęściej kotlety robimy z mięsa mielonego. Osoby, które się odchudzają, ograniczają mięso, poszczą w każdy piątek lub są wegetarianami, mogą pozwolić sobie na kotleciki warzywne z cukinii. Nie ma w nich grama mięsa, ale są za to same wartościowe surowce. Czołowy to oczywiście cukinia. Dobrze wyrobiona masa na kotlety zostaje usmażona na patelni i może trafić na talerze. Cukinia w panierce smakuje rewelacyjnie.
Kotlety z cukinii – przepis
Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
2 marchewki
2 jajka
3 łyżki mąki i bułki tartej
pieprz i sól
natka pietruszki
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Cukinię obierz, jeśli skórka jest gruba i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posyp ją sporą ilością soli, odstaw na pół godziny, by namiękła. Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj w kosteczkę. Cukinię starannie odcedź z wody i przełóż do nowej miski. Dorzuć resztę składników.
Dodaj jajka, natkę pietruszki, czosnek, bułkę tartą i mąkę, dopraw do smaku. Masę na kotlety dobrze połącz i opcjonalnie wysp więcej np. bułki tartej.
Powinna być w miarę ścisła, tak by dało się swobodnie lepić krążki. Gdy masa będzie gotowa, formuj pojedyncze kotlety i panieruj ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor (ok. 5 min). Wykładaj na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Podając je z ziemniakami i sałatką, otrzymasz sycący i zdrowy obiad.