Kotlety z bobu. Poznaj prosty i szybki przepis

kotlety warzywne
fot. screen Youtube / The Cooking Foodie

Marzy wam się smaczny i soczysty burger, ale jesteście na diecie? A może po prostu nie macie ochoty na tłuste mięso? Mamy dla was świetne rozwiązanie! Kotlety z bobu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bób to roślina, która może być doskonałą alternatywą dla mięsa, zawiera białko i wiele innych wartości zdrowotnych.

REKLAMA

Lubicie bób, ale znudziła wam się standardowa forma? Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis. Do zrobienia pysznej potrawy nie potrzeba wyszukanych składników. Kotleciki zawierają niewiele tłuszczu i sporo białka, są więc sycące i rewelacyjnie sprawdzą się jako substytut burgera, ale można je jeść także solo. Poza smakiem i wartościami odżywczymi bób ma mnóstwo walorów zdrowotnych. Mogą po niego sięgać nie tylko weganie i wegetarianie, ale także ludzie z chorobami układu krążenia.

Kotlety z bobu. Jak je przygotować?

Składniki:
2 jajka
300 g bobu (ugotowanego i obranego)
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
pół szklanki posiekanej młodej cebuli (ewentualnie szczypiorku)
pół szklanki posiekanej mięty
do smażenia: np. olej roślinny lub masło klarowane
5 łyżek bułki tartej, lub panierki
ewentualnie: odrobina kminu rzymskiego albo 1 łyżeczka tahini

REKLAMA

Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (zajmuje to zwykle 10-30 minut, zależnie od tego, czy dysponujemy młodymi, czy dojrzałymi nasionami). Po ugotowaniu odcedzamy warzywo, pozbawiamy je łupinek i odmierzamy 300 g.

W dużym naczyniu mieszamy 1 jajko z 4 łyżkami bułki tartej albo panierki, dodajemy sok z cytryny, oliwę, pokrojoną cebulę, miętę i zmiażdżony czosnek. Wrzucamy obrany bób, rozgniatamy go za pomocą widelca (nie musi być dokładnie) i łączymy z resztą produktów w naczyniu. Możemy też wzbogacić masę na kotlety o kmin lub tahini (pasta sezamowa).

REKLAMA

Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej (lub panierce). Układamy kotlety na rozgrzanym na patelni oleju i smażymy z obu stron (krótko, aż nabiorą złotego koloru). Podajemy z jogurtem z miętą albo sosem tzatziki, smacznego.

Udostępnij: