Smak klasycznych kotletów schabowych zna chyba każdy miłośnik kulinariów. Kotlety po parysku to rewolucja na talerzu. Ich sekretem jest panierka – porcje mięsa nie są pokrywane bułką tartą, a mąką pszenną. Do tego spora ilość jajka i recepta na wyśmienity posiłek gotowa!
Co prawda kotlety po parysku można przyrządzić ze schabu wieprzowego, ale zachęcamy was do sięgnięcia po inny gatunek mięsa. Co powiecie na pierś z kurczaka? Jest chudsza, ma soczyste i delikatne mięso, które będzie rozpływać się w ustach. Gorąco polecamy ten przepis na smażone kotlety.
Jak przygotować kotlety po parysku? Przepis krok po kroku
Składniki:
4 jajka
4 pojedyncze filety z kurczaka
świeżo mielony pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
mieszanka przypraw do kurczaka
Sposób wykonania:
Filety drobiowe myjemy i pozbawiamy błon. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Każdą porcję rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Rozbite mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka, doprawiamy do smaku pieprzem. W oddzielnych miseczkach przyrządzamy rozbełtane z solą jajko i mąkę, która posłuży nam do panierowania. Każdy filet obtaczamy na początku w jajku, a potem w mące. Na patelnię wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, smażymy kotlety na średnim ogniu. Gdy mięso ładnie się zezłoci z jednej strony, przewracamy każdy kotlet i polewamy go wierzchu resztą jajka. Dodatkami do potrawy mogą być gotowane ziemniaki i ulubiona surówka np. Colesław w nowej wersji. A na deser proponujemy pyszne ciasto Herbacianka Czekoladowa.