Kremowa szarlotka w 15 minut. Jej smak jest tak obłędny, że zachwyci każdego, kto jej wypróbuje. Poznaj przepis i zapisz go koniecznie na później.
Ta szarlotka znika z blaszki w przeciągu kilku sekund. Jest kremowa, delikatna i ma więcej jabłek niż ciasta. Zrobisz ją w błyskawicznym tempie, dlatego z pewnością pokochasz ten przepis. Znajdziesz go poniżej.
Kremowa szarlotka w 15 minut. Przepis
Składniki:
(forma do pieczenia 28x18cm)
Ciasto:
» 3 jajka
» 90 g cukru
» 130 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń jabłkowy:
» 3 jabłka
» 750 ml soku jabłkowego
» 3 łyżki cukru
» 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym (każde 37g)
» 100 ml soku jabłkowego
Krem:
» 400 g śmietanki 36% tłuszczu
» 600 g serka śmietankowego
» 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto: jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wymieszaj i przelej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu odkrój wierzch ciasta. Odkrojone ciasto pokrusz.
Budyń jabłkowy: jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie przełóż do garnka i wlej sok jabłkowy (650 ml). Wsyp cukier i gotuj na małym ogniu kilka minut. 100 ml soku jabłkowego wymieszaj z budyniami waniliowymi, a potem dodaj do jabłek i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wyłóż je od razu na ciasto biszkoptowe.
Śmietankę ubij z cukrem, a gdy lekko zgęstnieje dodawaj serek śmietankowy. Wyłóż masę na warstwę jabłek, a potem posyp wierzch pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki i gotowe, smacznego!