REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŁączę 2 składniki i mam sernik na zimno. Prosty i elegancki

Łączę 2 składniki i mam sernik na zimno. Prosty i elegancki

sernik na zimno z 2 składników
fot. screen Youtube / @PaniMkuchniasmakowita

Sernik na zimno to słodki hit, który musi zagościć tego lata w menu każdego łakomczucha. Moja rodzina kocha go tak bardzo, że muszę robić go co drugi dzień. Z doświadczenia wiem, że pracy w kuchni jest niewiele. Krótko mówiąc, deser to dziecięca igraszka. Składa się z zaledwie dwóch składników, z którymi trzeba się przez chwilę zająć. Z pewnością trwa to krócej niż czekanie, aż sernik stężeje w lodówce. Jednak cierpliwość popłaca. Zimny rarytas z galaretką orzeźwia bardziej niż lody. Poznaj przepis na najprostszy sernik świata.

REKLAMA

Sernik na zimno to idealny deser na lato. Łatwy i pyszny

To ciasto zdecydowanie różni się od klasycznych wersji sernika. I bije je na głowę pod prawie każdym względem. Mało który sernik powstaje z 2 składników i w tak błyskawicznym tempie. Smak deseru też jest niczego sobie. Delikatny jak piórko, kremowy i rozpływający się w ustach. Do pełni szczęścia nie potrzeba nic więcej. Ten smakołyk będzie przebojem tegorocznych wakacji. Dzięki poniższej instrukcji wyczarujesz dla swoich bliskich wspaniałą i niezapomnianą słodycz.

Jak zrobić sernik na zimno?

Potrzebujesz:
4 galaretek śmietankowych,
600 g serka śmietankowego,
750 ml i 500 ml wrzącej wody.

Przygotowanie:
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody, a potem przelewamy ją do prostokątnej formy i studzimy. Dwie pozostałe galaretki roztapiamy w 500 ml ukropu.

REKLAMA

W naczyniu umieszczamy 600 g serka, ucieramy go mikserem i łączymy z płynną galaretką na spójną masę.

Gdy galaretka w formie zastygnie, tniemy ją na mniejsze części i wrzucamy do masy. Mieszamy ją szpatułką, a po chwili przekładamy do formy prostokątnej, równo rozprowadzając. Wkładamy deser do chłodziarki na kilka godzin, aby lepiej stwardniał. Dzielimy go na porcje i serwujemy. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA