Wiele osób kojarzy swoje beztroskie dzieciństwo ze smakiem owocowych landrynek. Choć można je bez problemu dostać w sklepach, z łatwością można je również przygotować we własnym domu.
Landrynki są tym rodzajem słodyczy, które powodują niemal natychmiastowe przywołanie lat dzieciństwa. Smakołyk ten stanowił spory rarytas dla wielu osób. Z łatwością można je zrobić w domu, dzięki czemu wrócimy do tamtych czasów.
Składniki:
620 g cukru
250 ml wody
45 ml syropu owocowego
Sposób przygotowania:
Na początek mieszamy cukier, gorącą wodę i syrop owocowy, aż otrzymamy jednolitą ciecz. Następnie przelewamy ją do kilku małych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia. W każdej z nich umieszczamy ziarenko cukru.
Po kilku dniach w miseczkach zaobserwujemy dość sporych rozmiarów kryształki. Landrynki wybieramy łyżeczką i opłukujemy przed zjedzeniem. Niekiedy krystalizacja może potrwać nawet kilka tygodni. Warto jednak na to poczekać.