Ciasta czekoladowe cieszą się dużą popularnością nie tylko w naszym kraju, ale i na całym świecie. Chętnie po nie sięgamy, bo są smaczne. Z dodatkiem śliwek – na które akurat teraz jest sezon – są jeszcze pyszniejsze. Prezentujemy wyjątkową recepturę na słodki specjał ze śliwkami. Jest wilgotny, puszysty i mega czekoladowy.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to niebo w gębie
Aby zrobić ten wypiek nie potrzebujesz miksera. Po prostu połącz ze sobą mokre i suche składniki, umieść połówki świeżych owoców i tak przygotowany deser wstaw do piekarnika. Ciasto ładnie wyrasta, jest aromatyczne i smaczne. Możesz podać je domownikom, gościom lub zabrać na piknik albo inną letnią imprezę. Na pewno ucieszy każde podniebienie.
Przepis na obłędne ciasto czekoladowe ze śliwkami
Składniki:
ok. 800 g śliwek
100 g masła
3 szklanki mąki tortowej
3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
2 1/2 łyżki kakao
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamon
250 ml mleka o temp. pokojowej
Sposób wykonania:
Formę (wymiary ok. 23 x 33 cm) wyłóż papierem pergaminowym. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon przesiej do naczynia. Masło wrzuć do rondelka, dodaj czekoladę i podgrzewaj do czasu, aż składniki się roztopią, a potem odstaw do wystudzenia.
Jajka wymieszaj trzepaczką z mlekiem, stopioną czekoladą i cukrem. Wsyp suche produkty – krótko i delikatnie wymieszaj łyżką. Na wierzchu umieść obok siebie połówki śliwek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Smacznego.
Czytaj też: Ten dekadencki sernik zrobisz w mig. Tylko 3 składniki i zero pieczenia