Smaczną alternatywą dla klasycznej wielkanocnej babki piaskowej jest babka czekoladowa. To puszyste, wilgotne i głęboko czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą pomarańczy. Sprawdź przepis na wspaniałe czekoladowe ciasto idealne na wielkanocny stół.
Babka czekoladowa w porównaniu ze zwykłą babką piaskową jest o wiele bardziej puszysta i wilgotna. Oczywiście obydwa ciasta różnią się od siebie także smakiem. Z poniższej receptury można zrobić dwie babki, jedną po upieczeniu polać polewą czekoladową bez masła, a drugą lukrem. Oba wypieki będą stanowić genialny dodatek do kawy po świątecznym obiedzie.
Babka wielkanocna czekoladowa – przepis
Składniki na 2 formy:
4 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
starta skórka z całej pomarańczy
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego ze skórką pomarańczową
tabliczka czekolady deserowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub lukier
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem studzimy. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a jajka ubijamy z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Powoli dodajemy do nich przesiane produkty, dolewamy olej, nieustannie miksując. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową, przestudzoną czekoladę i mieszamy łyżką drewnianą bądź silikonową. Przyrządzone ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem, posypanej mąką lub bułką tartą (do połowy wysokości blaszki).