REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLekka i puszysta wielkanocna babka czekoladowa. Jak ją przygotować?

Lekka i puszysta wielkanocna babka czekoladowa. Jak ją przygotować?

Babka wielkanocna czekoladowa
fot. Pixabay

Smaczną alternatywą dla klasycznej wielkanocnej babki piaskowej jest babka czekoladowa. To puszyste, wilgotne i głęboko czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą pomarańczy. Sprawdź przepis na wspaniałe czekoladowe ciasto idealne na wielkanocny stół.

REKLAMA

Babka czekoladowa w porównaniu ze zwykłą babką piaskową jest o wiele bardziej puszysta i wilgotna. Oczywiście obydwa ciasta różnią się od siebie także smakiem. Z poniższej receptury można zrobić dwie babki, jedną po upieczeniu polać polewą czekoladową bez masła, a drugą lukrem. Oba wypieki będą stanowić genialny dodatek do kawy po świątecznym obiedzie.

Babka wielkanocna czekoladowa – przepis

Składniki na 2 formy:
4 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
starta skórka z całej pomarańczy
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego ze skórką pomarańczową
tabliczka czekolady deserowej
3/4 szklanki oleju roślinnego

Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub lukier

REKLAMA

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a potem studzimy. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a jajka ubijamy z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Powoli dodajemy do nich przesiane produkty, dolewamy olej, nieustannie miksując. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową, przestudzoną czekoladę i mieszamy łyżką drewnianą bądź silikonową. Przyrządzone ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem, posypanej mąką lub bułką tartą (do połowy wysokości blaszki).

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA