REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLekkie i puszyste racuchy. Nie wymagają smażenia!

Lekkie i puszyste racuchy. Nie wymagają smażenia!

racuchy
fot. screen Youtube / ichkocheheut

Kto nie skusiłby się na delikatne, słodkie racuchy z jabłkiem? Placki smażone w tradycyjny sposób nie są jednak zbyt dietetyczne. Jeśli przyrządzicie je bez dodatku cukru i upieczecie w piekarniku, będą nie tylko lżejsze, ale i zdrowsze. Spróbujecie?

REKLAMA

Prezentowaliśmy wam już przepis na klasycznie smażone racuchy, dziś podpowiemy jak przygotować je w piekarniku. Taki wariant placków nie będzie co prawda tak puszysty, jak smażony, ale zmniejszymy za to ilość użytego tłuszczu. Specjał będzie równie pyszny co oryginał, a przy tym znacznie mniej kaloryczny.

Puszyste racuchy z piekarnika – przepis

Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajo
30 g drożdży
szczypta soli

Dodatkowo:
1 nieduży banan lub gruszka
1 średnie słodkie jabłko
cukier puder (opcjonalnie)
trochę oleju rzepakowego

REKLAMA

Sposób wykonania:
Do naczynia wlej połowę porcji letniego mleka, dodaj 3 łyżki mąki i pokruszone świeże drożdże. Wszystko odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj resztę składników ciasta i starannie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 45 minut, aby ciasto zwiększyło objętość.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Owoce obierz ze skórki i posiekaj w kostkę, przełóż do masy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj niewielką warstwą oleju. Potem umieszczaj na niej porcje ciasta, formując placki. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 25 minut (w termoobiegu). Jeśli piekarnik nie ma tej funkcji, wydłuż czas pieczenia. Racuchy powinny się ładnie zrumienić. Potem możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA