Łosoś bez wątpienia należy do jednych z ulubionych ryb Polaków. Propozycja podania go w wersji w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na to, aby zachwycić wszystkich domowników pysznym i pożywnym obiadem.
Przy okazji gotowania dania z udziałem ryby kluczowe jest, aby zdobyć świeży i jakościowy okaz. Tylko wtedy możemy być pewni najlepszego smaku. Poniższa propozycja jak najbardziej to uwzględnia.
Składniki:
Ciasto francuskie
Pół kilograma łososia
Sól, pieprz
Oliwa
Sos sojowy
Cytryna
Czosnek
Szpinak – świeży, bądź mrożony
Ser ricotta
Sposób przygotowania:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, zaś drugą zostawamy do przykrycia łososia. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oblewamy oliwą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy ją w marynacie na kilka godzin. W międzyczasie czosnek kroimy na mniejsze kawałki i rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym dodajemy czosnek i szpinak. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym łączymy z serkiem ricotta.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem, następnie wykładamy na nie ricottę ze szpinakiem, a także surowego łososia w marynacie. Przykrywamy rybę i wierzch jeszcze raz smarujemy masłem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Gotowe danie można serwować z sałatami lub jako przekąskę.