Majstersztyk! Klopsiki jak z IKEA są lepsze niż mielone. Przepis

klopsy w sosie
fot. screen Youtube / Luto ni Mayo

Wielu Polaków uwielbia szwedzkie klopsiki, które dostępne są w popularnej sieci sklepów meblowych IKEA. Zdobyliśmy doskonały przepis na te pyszne mięsne kulki i zachęcamy was do zrobienia ich we własnej kuchni. Same klopsiki i podany z nimi sos wprost rozpływają się w ustach.

REKLAMA

Wybitne szwedzkie klopsiki to niezwykle prosta potrawa. Aby zachowały pożądaną formę podczas smażenia, przed wykonaniem tej czynności warto włożyć kulki do chłodziarki na dwie godziny. Jeśli jednak nie mamy tyle czasu, możemy pominąć ten etap. Mięsny specjał i tak będzie smaczny.

Jak przygotować pyszne szwedzkie klopsiki?

Składniki na klopsiki:
4 łyżki mleka
250 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
1 niepełna szklanka bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
1 jajko

REKLAMA

Składniki na sos:
2/3 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
2/3 szklanki bulionu wołowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2/3 szklanki gęstej śmietany 30%

Przygotowanie:
Obydwa rodzaje mięsa umieszczamy w dużym naczyniu i mieszamy ze sobą. Dodajemy bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, a także pokrojoną cebulę. Mieszamy wszystko z mlekiem, doprawiamy pieprzem i solą. Z uzyskanej masy formujemy małe kulki. Umieszczamy je na sporym talerzu, przykrywamy i wkładamy do chłodziarki na 2 godziny. Potem obsmażamy partiami klopsiki z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

REKLAMA

Nastawiamy piekarnik na temp. 170°C i włączamy standardowy tryb pieczenia. Wkładamy naczynie z potrawą do urządzenia i pieczemy pod przykrywką około pół godziny. Po tym czasie odstawiamy klopsy na kwadrans do lekkiego wystudzenia. Zabieramy się za przyrządzanie sosu śmietanowego. Na patelni rozpuszczamy masło, które potem łączymy z mąką. Smażymy produkty przez 2 minuty, szybko mieszając. Do składników na patelni wlewamy wywar jarzynowy i wołowy. Dodajemy musztardę, sos sojowy i gęstą śmietanę. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy do czasu, aż sos stanie się gęsty. Upieczone kulki mięsne serwujemy polane przygotowanym sosem. Potrawę możemy podać np. z gotowanymi ziemniakami i łyżką żurawiny.

Podziel się: