Propozycji przygotowania makaronu jest co nie miara. Wielu smakoszy decyduje się na różnego rodzaju potrawy z dodatkiem tego produktu każdego dnia. Poniższy przepis stanowi bardzo ciekawą propozycję.
Praktycznie w każdym domu możemy się spotkać z różnymi wersjami podania makaronu. Poniższy przepis sprawdzi się we wszystkich rodzinach i sprawi, że wszyscy domownicy z pewnością się najedzą.
Składniki:
500 g makaronu penne
500 ml przecieru pomidorowego
5 serów camembert
5 ząbków czosnku
30 ml oliwy
świeża bazylia
suszone oregano
suszona bazylia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ząbki czosnku obieramy lub wyciskamy i odstawiamy je na kilka minut, a następnie podsmażamy na oliwie. Po zeszkleniu dodajemy przecier pomidorowy. W międzyczasie kroimy ser na cienkie plastry i dodajemy do gorącego sosu i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy przyprawy i podgrzewamy na średnim ogniu.
Następnie gotujemy makaron, po czym odcedzamy go tak, aby na danie pozostało nieco wody ze skrobią. Makaron zalewamy sosem i wszystko mieszamy, a na koniec dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.