Podczas smażenia bardzo często jako tłuszczu używamy typowego masła. Jest to najpopularniejszy sposób przyrządzania potraw, jednak niekiedy może dojść do jego przypalenia. Jest sposób na to, aby tego uniknąć.
Masło odgrywa bardzo ważną rolę w każdej kuchni. Choć większość osób kojarzy je przede wszystkim z kanapkami, to na nic kończy się zastosowanie tego produktu. Każdy o tym powinien wiedzieć, zanim zabierze się za gotowanie.
Pod wpływem wysokiej temperatury masło zaczyna się rozpuszczać. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, może dojść do szybkiego spalania, co w konsekwencji negatywnie wpływa na smak potrawy, a nawet na jej zdrowotne właściwości.
Okazuje się, że jest prosty sposób aby tego uniknąć. Sekret tkwi w prostej rzeczy, która powinna się znaleźć w każdej kuchni. Jest to oliwa z oliwek, dzięki której masło na patelni nie zmieni swojego koloru i konsystencji.
Najpierw rozpuszczamy masło na małym ogniu, po czym dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Jeśli akurat nie mamy jej w domu, możemy również wykorzystać zwykłą oliwę. Kiedy już oba tłuszcze się ze sobą zmieszają, możemy podwyższyć ogień.