Masz dwa banany? Możesz zrobić obłędne w smaku ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś. Wystarczy tylko kilka składników. Sprawdź przepis!
To smaczne ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy bezowej i pysznego kremu z bananami. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, dlatego ten przepis powinien poznać każdy smakosz.
Masz dwa banany? To ciasto podbija internet
Składniki:
Biszkopt:
» 3 żółtka
» 70 g cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 80 ml oleju
» 80 ml mleka
» 2 łyżki kakao
» 1 proszek do pieczenia
» 180 g mąki
Warstwa bezowa:
» 3 białka jaj
» 90 g cukru
Krem budyniowy:
» 400 ml mleka
» 2 łyżki cukru
» 1 budyń czekoladowy
Dodatkowo:
» 2 banany
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie zmiksuj na puszystą, jasną masę. Dolej mleko i olej, potem krótko zmiksuj. Wsyp całą mąkę i wymieszaj trzepaczką. Ciasto będzie bardzo gęste! Rozprowadź gotową masę w blaszce o średnicy 24 cm. Wyrównaj powierzchnię, a potem wstaw do piekarnika – 180 stopni/25 minut. Odstaw do wystygnięcia, następnie przekrój ciasto na dwie części – dolna część musi być grubsza, potem włóż ją z powrotem do blachy. Cieńszą część pokrusz na okruszki do posypania.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i zmiksuj. Wyłóż bezę na spód biszkoptowy i piecz w piekarniku – 170 stopni przez 10 minut.
Krem: do miski wsyp budyń czekoladowy, cukier, a na koniec wlej odrobinę mleka i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, a jak się zagotuje to dodaj budyń. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój banany na plasterki. Układaj je na warstwie bezowej. Wystygnięty krem budyniowy wyłóż na banany, a potem posyp całość pokruszonym wcześniej biszkoptem. Włóż do lodówki i gotowe, smacznego!