mleko piernikowe
fot. Unsplash

Jesienią warto przyrządzać napoje, które rozgrzeją nas w nadchodzącym sezonie. Sprawdź recepturę na hit tej jesieni – pyszne mleko piernikowe o cudownym, korzennym aromacie.

W ostatnim czasie sporą popularnością wśród smakoszy cieszy się kawa dyniowa, jednak ma ona silną konkurencję – jest nią mleko piernikowe. To rozgrzewający i wyjątkowo aromatyczny napój idealny na jesienne wieczory. Ponadto można zrobić go w kilka minut i to z paru prostych produktów dostępnych w każdym sklepie. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, co nas przy okazji rozgrzeje, sięgnijmy po ten smakowity napój o korzennym smaku.

Przepis na mleko piernikowe

Składniki:
1 szklanka mleka
1 łyżka syropu klonowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
1/3 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:
Rozpocznij od zagotowania mleka z dodatkiem przypraw w większym garnku – grzej składniki przez około 5 minut. Wszystko dobrze wymieszaj przy użyciu trzepaczki. Na końcu przelej do wysokiej szklanki.

Przechowywanie mleka piernikowego

Mleko piernikowe jest najsmaczniejsze bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeśli jednak chcesz przechować je przez pewien czas, możesz przelać je do hermetycznie zamykanej butelki i umieścić w lodówce. W optymalnych warunkach może przetrwać jeden dzień.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna