Mój szwagier zalewa tym skrzydełka przed pieczeniem. Stają się niesamowicie kruche, delikatne i soczyste. Sprawdź najlepszy sposób i wypróbuj.
Skrzydełka z kurczaka najczęściej przygotowujemy w piekarniku. Ostatnio dowiedziałam się, że można ulepszyć ich smak, strukturę dzięki pewnemu trikowi. Na czym on polega? Sprawdź w dalszej części artykułu.
Mój szwagier zalewa tym skrzydełka. Wychodzą niezwykłe w smaku
Trik polega na zalewaniu skrzydełek wodą mineralną-gazowaną przed pieczeniem. Mój szwagier podzielił się nim ze mną, zaskakując mnie niesamowicie kruchymi i delikatnymi skrzydełkami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że gazowana woda może mieć niezwykłe właściwości w kuchni. Zalewanie skrzydełek przed pieczeniem to klucz do uzyskania niezwykłej kruchości i delikatności.
Umieść skrzydełka w misce i zalej je obficie napojem gazowanym, następnie odstaw na kilka minut, a najlepiej na godzinę, aby dobrze przesiąkły. Potem wylej wodę, następnie osusz i przygotuj zgodnie z wybranym przepisem. Podczas pieczenia skrzydełek z dodatkiem wody gazowanej, dwutlenek węgla obecny w napoju uwalnia się i tworzy mikroskopijne pęcherzyki powietrza wewnątrz mięsa. To właśnie te pęcherzyki są odpowiedzialne za nadanie lekkości i kruchego charakteru. Powietrze, uwięzione w strukturze skrzydełek, rozpręża się pod wpływem wysokiej temperatury piekarnika, co prowadzi do efektu puszystości i kruchych warstw. Warto to wypróbować, smacznego!