Moja teściowa wkłada do kapusty mięso mielone. Obiad jest tak pyszny, że można oszaleć na punkcie tego dania. Proste, szybkie i smaczne. Sprawdź przepis.
Przepis na tę nietypowy obiad zaskoczył mnie od razu jak zobaczyłam moją teściową faszerującą kapustę. Kiedy tego spróbowałam, byłam zachwycona smakiem. Idealny pomysł na obiad dla każdego. Przepis znajdziesz poniżej.
Moja teściowa wkłada do kapusty mięso mielone. Genialny przepis
Składniki:
(średnica tacki 25 cm)
» 1 kapusta biała
» 1,5 kg mięsa mielonego
» sól, pieprz
» 3 ząbki czosnku
» 2 jajka
» 100 g sera
» 350 g bekonu
Przygotowanie:
Kapustę umyj, a następnie odkrój cienki kawałek – ze strony, gdzie jest głąb. Wydrąż bardzo dokładnie środek kapusty, by zrobić w niej miejsce na farsz.
Mięso mielone wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nafaszeruj kapustę połową mięsa, następnie zrób dołek w mięsie i włóż kawałek żółtego sera. Oblep dokładnie kapustę mięsem z wierzchu, a potem wyłóż plastry bekonu lub boczku na mięso. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160 stopniach przez 2 godziny.
Podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego!