Jesień to wzmożony okres zbierania grzybów, z których następnie można przygotować wiele różnych potraw. Jedną z nich jest poniżej zaproponowana zupa grzybowa, która z jednej strony jest mocno sycąca, a z drugiej dostarcza mało kalorii.
Składniki:
500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
1 cebula
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła
1 marchewka
ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
garść natki pietruszki
sól, pieprz
makaron
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy na sporych rozmiarów kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na palniku przez pięć minut. Następnie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę drobno siekamy.
Grzyby z cebulą przekładamy do niedużego garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy gorącym wywarem. Doprowadzamy do zagotowania. Potem gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem.