Jednym z najszybszych i najciekawszych pomysłów na pożywny obiad jest makaron ze szpinakiem. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujemy go w krótkim czasie i sprawimy, że obiad będzie przepyszny.
Makaron ze szpinakiem jest doskonałym pomysłem zarówno na romatyczną kolację, jak i obiad dla całej rodziny. Prostota jego przygotowania sprawia, że często pojawia się on na naszych stołach.
Składniki:
200 g makaronu Tagliatelle ( domowego lub kupionego)
250 g świeżego szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30 %
150 g parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło
Sposób przygotowania:
Szpinak płuczemy pod wodą i usuwamy twarde łodygi. Na patelnie rozpuszczamy masło, dodajemy grubo pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy liście szpinaku. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie gotujemy makaron, aby był al dente. Do szpinaku z kolei dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy sos będzie gotowy, na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i chwilę mieszamy. Na koniec obsypujemy parmezanem.