Kotlety schabowe są niekwestionowanym specjałem polskiej kuchni. Oczywiście największym uznaniem wśród smakoszy cieszą się kotlety z chrupiącą panierką. Najlepszy efekt otrzymamy wówczas, gdy kotlety upieczemy.
Kotlety schabowe za sprawą niepowtarzalnego smaku, już nieraz wywoływały u nas szybsze bicie serca. Dziś weźmiemy pod lupę recepturę na pieczone kotlety schabowe z obłędnie chrupiącą panierką. Ten przepis jest wyjątkowy i różni się od tradycyjnego jedynie metodą przygotowania. Przeważnie kawałki mięsa otulone w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tym razem pyszne schabowe upieczemy w piekarniku, dzięki czemu nabiorą wspaniałej chrupkości.
Składniki:
porcja schabu
papryka wędzona
200 g bułki tartej
2 jajka
olej
pieprz
sól
200 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Schab podziel na kotlety, ubij je za pomocą tłuczka, a na końcu dopraw pieprzem oraz solą. Następnie panieruj je w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Przygotowane w ten sposób mięso wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób mieszankę z oleju oraz papryki wędzonej i posmaruj nią każdego kotleta z obydwu stron. Potrawę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 (grzanie góra-dół). Po 30 minutach przewróć kotlety na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez następne 30 minut. Po tym czasie kotlety schabowe powinny być już gotowe. Jeśli chcesz, żeby były jeszcze smaczniejsze, połóż na ich wierzchu plasterek sera.