Zazwyczaj do przygotowania ogórków małosolnych używamy słoików lub kamionki. Tymczasem naczynia te wcale nie są potrzebne. Jakub Kuroń korzysta z genialnego patentu i pyszne małosolne przyrządza w torebce strunowej. Dzięki tej metodzie warzywa zajmują niewiele miejsca i nie trzeba się obawiać, że wycieknie z nich zalewa. Poza tym do ogórków tych nie dodaje się solanki.
Ogórki małosolne to typowy, sezonowy specjał. Chrupiącym i smacznym warzywom trudno się oprzeć. A ich przyrządzenie to nic trudnego. Według tradycyjnej receptury, ogórki umieszcza się w kamionce lub słoiku, wrzuca przyprawy i wszystko zalewa solanką. Jednak znany kucharz zachęca, aby małosolne zrobić nieco inaczej – metodą na sucho, w torebce strunowej.
Ogórki małosolne według przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
5 ząbków czosnku
50 dag małych ogórków
gałązka kopru z nasionami
4 listki laurowe
sól
1 łyżeczka gorczycy
kawałek świeżego chrzanu
2 liście chrzanu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
torebka strunowa
Wykonanie:
Ogórki umyć, osuszyć, a potem odciąć końcówki, aby przyspieszyć proces kiszenia. Obrać czosnek, posiekać go w plasterki. Chrzan obrać i również pokroić w plasterki. W torebce strunowej umieścić ogórki, wsypać czubatą łyżeczkę soli, włożyć czosnek, chrzan, ziarna gorczycy, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Dorzucić także koper i liście chrzanu. Torebkę dokładnie zamknąć i wszystko wstrząsnąć, aby produkty jednakowo się w niej rozłożyły. Tak przygotowaną kiszonkę włożyć do lodówki na 20 godzin. Podczas gdy, warzywa leżą w lodówce należy 2-3 razy je przemieszać albo odwrócić opakowanie, wtedy ogórki lepiej przejdą przyprawami.
Na naszej stronie znajdziesz prosty przepis Ewy Wachowicz na zupę z ogórków małosolnych.