Polacy chętnie jedzą ryby. Zdarza się, że pozostają po nich resztki i nie każdy wie, co z nimi zrobić. Z pomocą przychodzi poniższa receptura, dzięki której spożytkujecie ryby w doskonały sposób – następnego dnia stworzycie z nich pyszne śniadanie. Sprawdźcie, jak przygotować poranny omlet z dodatkiem ryby. Niezwykły hiszpański przysmak jest sycący i wygląda bardzo apetycznie, więc każdy skusi się na solidną porcję.
Kuchnia hiszpańska słynie z wielu potraw rybnych, zwłaszcza w miejscach znajdujących się nieopodal akwenów wodnych. To właśnie z tamtych regionów wywodzi się tradycyjne danie „Tortilla de patatas”. Jest to hiszpańska odsłona omleta z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Można dodać do niego takie produkty spożywcze, jakie ma się w kuchni, ale dziś prezentujemy przepis na wariant z resztek ryby.
Hiszpański omlet z ryby – przepis
Składniki:
400 g dowolnego mięsa z ryby
4 ziemniaki
świeża natka pietruszki
cebulka dymka
7 jajek
1 cebula
masło klarowane
pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy je do miękkości, odcedzamy, a potem studzimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy rozdrobnioną cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy kawałki kartofli i rybę. Smażymy wszystko przez parę minut. Jajka energicznie mieszamy z dodatkiem pieprzu i soli. Zalewamy nimi składniki na patelni, regularnie podważamy omlet łopatką i przechylamy patelnię, a w puste miejsca wlewamy jajka. Po upływie kilku minut przekręcamy omlet na kolejną stronę i smażymy do czasu, aż pięknie się zrumieni. Posypujemy go świeżo pokrojoną natką pietruszki i cebulką dymką, podajemy. Smacznego.