Pieczone koperty z ciasta francuskiego to przekąska, którą możesz wykorzystać na domowe przyjęcie, podwieczorek lub kolację.
Ciasto francuskie charakteryzuję się tym, że możesz je przyrządzić w bardzo prosty sposób. Niektórzy przygotowują je na słodko lub na słono jako pełnowartościowy posiłek. Przepis jest bardzo prosty, gdyż używamy produktów, które dostępne są od ręki w każdym sklepie. Gotowe ciasto francuskie to sposób na oszczędzanie pieniędzy oraz czasu.
Pieczone koperty z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
– ciasto francuskie
– kilka pomidorków koktajlowych
– mozzarella
– jajko
– świeża lub suszona bazylia
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na małe kwadraty – z jednego arkusza powinno wyjść około 10 kawałków. Każdy kwadracik smarujemy roztrzepanym żółtkiem z jajka, a następnie układamy na nich plaster mozzarelli oraz po 4 połówki pomidorków koktajlowych. Wszystkie kawałki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W następnej kolejności zawijamy każdy róg naszej przekąski do środka i lekko ugniatamy. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15-20 min do zarumienienia (pamiętaj, że do pieczenia możesz wykorzystać papier, którym zawinięte jest ciasto francuskie). Po upieczeniu całość dekorujemy bazylią. Smacznego!