Jesteście amatorami pierogów, ale macie już dość tych z mięsem czy ruskich? Musicie koniecznie skosztować pierogów zbójnickich. Ich farsz składa się z kiszonej kapusty, ziemniaków oraz boczku. Ten góralski specjał sprawdzi się świetnie na najbliższą zimę.
Pierogi zbójnickie są pożywne, delikatne i pełne aromatu. Farsz składa się z kapusty, boczku, a także ziemniaków. Lecz można go wzbogacić o ulubioną kaszę lub wędzony ser.
Przepis na pierogi zbójnickie
Składniki:
Na ciasto:
1 żółtko
szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
3 szklanki mąki
Na farsz:
2 cebule
100 g kiszonej kapusty
300 g ziemniaków
50 g słoniny
20 g boczku wędzonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy do niej żółtko, masło, sól i mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i robimy farsz. Kapustę siekamy, doprawiamy majerankiem, przesmażamy na patelni. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę (możemy też sprawnie rozgnieść je za pomocą widelca). Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Składniki na nadzienie mieszamy i doprawiamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Do każdego z nich nakładamy po łyżce farszu i zalepiamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę, potem solimy ją i dodajemy trochę oleju (pierogi się nie posklejają). Zaczynamy wrzucać do środka pierogi, gotujemy je przez 3-4 minuty od momentu, aż wypłyną. Pierogi wykładamy na talerz i podajemy okraszone cebulą, śmietaną lub podsmażonym boczkiem.