Wśród wielu śniadaniowych propozycji, placki kalafiorowe niewątpliwie są jednymi z najciekawszych. Ich zdrowotny i smakowy aspekt sprawia, że wszyscy domownicy będą nimi zachwyceni.
Kalafior jest ciekawym warzywem, które sprawdzi się w wielu przepisach. Być może mało kto o tym wie, ale jednym ze sposobów jego wykorzystania są placki, idealnie nadające się na pożywne śniadanie.
Składniki:
1 główka kalafiora (około 1 kg)
2 jajka
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki orkiszowej (lub dodatkowe mąki pszennej)
cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafior obieramy z liści, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i szczypiorek kroimy (część zostawiamy do posypania potrawy). Warzywa z jajkami, mąką i przyprawami łączymy, aż uzyskamy gęstą masę.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i smażymy placuszki o dowolnej wielkości. Podsmażamy z obu stron, aż się zarumienią. Gotowe placki podajemy posypane szczypiorkiem.