placki z kaszanki
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Placki można przygotować na wiele sposobów, a największym uznaniem cieszą się te przyrządzane z ziemniaków, lecz nawet taki specjał może się czasem przejeść. Dziś zdradzamy łatwy i szybki przepis na pyszne placki w nowej odsłonie. Nie będziemy ich robić z ziemniaków, a z kaszanki. Kultowy produkt wędliniarski świetnie nadaje się do przyrządzenia placków.

Na naszej stronie już nieraz zamieszczaliśmy różne przepisy na placki. Godny uwagi jest chociażby przepis na placek po węgiersku. Tym razem stawiamy na placki z wyrobu wędliniarskiego, jakim jest kaszanka. Są osoby, które uwielbiają jej wyjątkowy smak i mogłyby jeść ją prawie codziennie. Zazwyczaj produkt ten trafia na patelnię albo ruszt. Dziś stworzymy z niego fenomenalne placki.

Przepis na wyśmienite placki z kaszanki

Składniki:
300 g kaszanki
60 ml wody
mąka
szczypiorek
250 ml mleka
śmietana
2 jajka
olej
sól

Sposób przygotowania:
Najpierw jajka połącz z mąką, mlekiem i wodą. Mąki wsyp tyle, aby otrzymać ciasto o konsystencji zbliżonej do tego na naleśniki. Gdy powstanie już dosyć rzadkie, jednolite ciasto, obierz kaszankę z flaka i rozdrobnij. Przełóż ją do ciasta, wszystko dopraw według uznania. Sprawdzi się nie tylko sól, ale także wędzona papryka. Masę na placki wylewaj partiami na rozgrzany tłuszcz, smaż ją, aż się zarumieni z każdej strony. Gotową potrawę możesz podawać z dodatkiem śmietany i pokrojonego szczypiorku. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę