Kiszona kapusta posiada wiele cennych właściwości. Aby wydobyć je wszystkie, należy kapustę łączyć z odpowiednimi dodatkami. Jakimi? Najlepsza będzie między innymi oliwa.
Kapusta kiszona to bogate źródło miedzy innymi witaminy B12. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – wspomaga produkcję czerwonych krwinek, układ nerwowy, korzystnie wpływa też na samopoczucie. To nie wszystko, kapusta kiszona posiada też wiele dobrych bakterii, dzięki którym jest naturalnym probiotykiem. Wspomaga prace jelit, pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
Kiszonka wspomaga też odporność, a także posiada dużo witaminy C. Zawiera mało kalorii – jest odpowiednia dla osób na diecie.
Aby prozdrowotne składniki z kapusty były łatwiej przyswajalne, warto dodać do niej oliwę – bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kolejnym dobrym dodatkiem do kapusty kiszonej jest kminek. Takie połączenie pozwoli uniknąć wzdęć. Dolegliwościom ze strony układu pokarmowego pozwoli zapobiec z kolei cebula. Dzięki jej dodaniu do kapusty nie będzie problemów z zaparciami czy bólami żołądka. Kapusta kiszona z tymi dodatkami będzie stanowiła idealny dodatek do różnego typu dań.