Nie ulega wątpliwości, że pomorski wariant kotletów schabowych każdemu z was przypadnie do gustu. Obłędny smak i aromat mięso zawdzięcza nadzwyczajnej marynacie na bazie bursztynowego płynu. Schabowe podane ze śmietaną ziołową smakują wybitnie. Są kruche, soczyste i zachwycają delikatnością. Wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji.
Trudno znaleźć osoby, które nigdy nie jadły klasycznego kotleta schabowego. Tradycyjną potrawę naszej rodzimej kuchni można jednak w łatwy sposób urozmaicić. Wystarczy kawałki schabu włożyć do marynaty z piwa, a potem odsączyć, zapanierować i usmażyć na patelni. Całość dopełni kremowa śmietana z dodatkiem ziół. Będzie pysznie.
Jak przygotować pomorskie kotlety schabowe?
Składniki:
800 g schabu bez kości
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki
250 ml piwa jasnego
2 większe ząbki czosnku
bułka tarta
2 jaja
pieprz i sól
240 g śmietany 12%
mąka pszenna
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w plastry średniej grubości, rozbij je tłuczkiem. Czosnek obierz, posiekaj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj – połowę porcji pachnącej zieleniny wrzuć do sporej miski, dodaj piwo, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie i sól. W marynacie zanurz kawałki schabu, naczynie przykryj i umieść w lodówce na 60 minut. Po tym czasie kotlety odsącz i po kolei panieruj w mące, rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą. Śmietanę wlej do rondelka, podgrzej i połącz odrobiną pieprzu i pozostałą porcją natki pietruszki. Schabowe podawaj z ulubioną surówką, ugotowanymi ziemniakami, a także przyrządzonym sosem śmietanowym.