ciasto lodowiec bez pieczenia
fot. screen Youtube / DecoMorreno

Lodowiec to pyszne ciasto bez pieczenia składające się z biszkoptów, kremu budyniowego i kakaowego oraz soczystych owoców zatopionych w galaretce. Przyrządza się je także z czekoladą deserową, orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Poznaj sprawdzony przepis na fenomenalne ciasto lodowiec, w którym królują truskawki  i galaretka truskawkowa.

Deser można bez problemu zrobić z różnych owoców i galaretek. W poniższym przepisie użyjemy truskawek, bo świetnie komponują się zarówno z bakaliami, jak i kremem budyniowym i kakaowym, tworząc niezwykle pyszne połączenie. Zamiast nich możecie wykorzystać też maliny, wiśnie, porzeczki lub owoce leśne.

Deser koniecznie przygotujcie z dodatkiem suszonej żurawiny i rozdrobnionych orzechów włoskich, będzie dużo lepsze. Nie zapomnijcie o wiórkach czekoladowych. Zanim wyłożycie na biszkopty krem budyniowy, najpierw nasączcie je schłodzoną, gorzką herbatą albo wodą.

Ciasto lodowiec – przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
pół tabliczki gorzkiej czekolady
opakowanie biszkoptów
garść orzechów włoskich
5 żółtek
garść suszonej żurawiny
saszetka cukru wanilinowego
250 ml mleka
truskawki (mogą być mrożone)
3 łyżki masła
2 truskawkowe galaretki
125 g cukru
łyżka budyniu waniliowego
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Zaczynamy od włożenia biszkoptów do tortownicy z papierem do pieczenia. Nasączamy je zimną herbatą lub wodą. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i trzema łyżkami mleka. Mleko zagotowujemy z budyniem oraz cukrem wanilinowym, a potem dodajemy żółtka. Mieszamy, aż zrobi się budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy miękkie masło i rozkładamy do 2 różnych miseczek. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (300 ml), odstawiamy do całkowitego wystudzenia i delikatnego stężenia.

Na biszkopty przekładany krem budyniowy, posypujemy bakaliami oraz wiórkami czekoladowymi, po chwili wykładamy krem czekoladowy – wstawiamy deser do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy truskawki, zalewamy galaretką i chłodzimy ciasto w lodówce przez 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje. Smacznego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę