Polecamy na deser smaczną i rozpływającą się w ustach tartę budyniową ze śliwkami. Jeśli zrobisz ją według tego przepisu, wyjdzie palce lizać. Kruchy spód z kremowym wypełnieniem i soczystymi owocami to marzenie każdego amatora swojskich wypieków. To jedno z najlepszych i najłatwiejszych ciast na jesień. Proste składniki i minimum pracy. Sprawdź błyskawiczną recepturę na stylowy deser.
Tartę budyniową ze śliwkami robi się w banalny sposób. Do ciasta najlepsza będzie mąka tortowa. Gotowe powinno się schłodzić przed pieczeniem. Dzięki temu później zyska niesamowitą kruchość.
Wypełnieniem tarty jest masa budyniowa. W tym przepisie używamy budyniu śmietankowego, ale nic się nie stanie, jeśli sięgniesz po waniliowy, czekoladowy czy inny, ulubiony. Tarta też się uda i będzie smakować wyśmienicie.
Przepis na tartę ze śliwkami i masą budyniową
Lista składników:
Ciasto:
3 żółtka
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
60 g cukru
1 łyżeczka wody
Budyń:
20 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru (1/2 torebki)
650 ml mleka
30 g mąki pszennej
50 g masła
4 żółtka
60 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
ok. 500-600 g śliwek, umytych, przekrojonych na pół, bez pestek
odrobina cukru do posypania owoców
Wykonanie:
Blaszkę do tarty (o śred. 28 cm) posmaruj masłem i posyp mąką (umiarkowana ilość). W misie miksera wyrabiaj mąkę z masłem, cukrem, łyżeczką wody i żółtkami na jednolite ciasto. Możesz też wszystko zagniatać ręcznie.
Masę rozwałkuj na kształt formy (okręg ma być nieco większy od jej średnicy). Potem ciasto rozmieść na dnie blaszki, delikatnie dociśnij i wstaw do chłodziarki na 1-2 godziny.
Na budyń: w rondelku połącz 400 ml mleka z cukrem, masłem i wanilią, mieszankę zagotuj. Do reszty mleka dodaj żółtka, budyń i mąkę, porządnie wymieszaj, a potem wlej do wrzącego mleka i bez przerwy mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ściągnij z gazu.
Zimne ciasto nakłuj widelcem i piecz w temp. 200 stopni (tryb góra – dół) przez 12-13 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i przełóż do środka jeszcze ciepłą masę budyniową (uprzednio wymieszaną). Wygładź ją i na powierzchni rozkładaj połówki śliwek (miąższem do góry), począwszy od krawędzi deseru, kierując się ku środkowi. Owoce oprósz cukrem. Tartę piecz w temp. 200 stopni (tryb góra – dół) przez pół godziny. Wyjmij i ostudź. Smacznego.