Upieczenie wegańskiego ciasta z pozoru wydaje się trudne. W końcu jak połączyć wszystkie składniki i sprawić, żeby ciasto było wilgotne bez dodatku jajka?
Sekretny składnik, który sprawi że każde wegańskie ciasto nam się uda to vEGGs, czyli roślinna alternatywa jajka w proszku. Po dodaniu wody, vEGGs przyjmują konsystencję rozbełtanego jajka i mogą być wykorzystane do ciast, ciasteczek, naleśników, klusek i innych potraw. Zobacz, jak przy użyciu vEGGs przyrządzić ciasto marchewkowe.
Składniki na ciasto:
200 g startej marchewki
200 g mąki
100-150 g cukru
2 wegejajka vEGGs
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
100 g oleju roślinnego
szczypta soli
50 g posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem:
150-200 g orzechów nerkowca
limonka
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy krótko, aż całość będzie mieć jednolitą konsystencję. Ciasto pieczemy w 150 stopniach przez 40-60 minut do suchego patyczka.
Orzechy zalewamy wrzątkiem i namaczamy co najmniej kilka godzin. Następnie blendujemy orzechy z sokiem z limonki i cukrem do smaku. Dla konsystencji można dodać trochę napoju roślinnego.
vEGGs można kupić stacjonarnie w Auchan, Carrefourze, w sklepach ze zdrową żywnością lub online.