Przepis Jakuba Kuronia na aksamitne ciasto budyniowe bez pieczenia

ciasto budyniowe
fot. screen Youtube / Swojskie Jedzonko

Jeśli przyrządzamy ciasto bez pieczenia, wtedy nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni na mieszaniu składników i czekaniu, aż skończy się pieczenie. Dlatego dziś sięgniemy po szybki przepis na wyśmienity budyniowy przysmak bez pieczenia, który jest niebywale puszysty i kremowy.

REKLAMA

Ciasto bez pieczenia to znakomity sposób na błyskawiczny i prosty deser. Kusi nie tylko smakiem, ale także wyglądem – nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć. Warto przetestować niezawodną recepturę od Jakuba Kuronia. Smak tego ciasta z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci – połączenie kruchych herbatników i aksamitnej masy budyniowej zapewni mnóstwo przyjemności.

Budyniowe ciasto bez pieczenia – przepis

Składniki:
pół szklanki cukru pudru
300 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g mascarpone
300 g herbatników
500 ml zimnej śmietany kremówki 36%
30 g czekolady gorzkiej
1 opakowanie budyniu waniliowego 60 g
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
30 g czekolady mlecznej
6 łyżek cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie (50 ml)

REKLAMA

Sposób wykonania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu waniliowego w 300 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Potem zostawiamy go do wystudzenia. W następnym kroku ubijamy masło z budyniem na gładki krem, a następnie dodajemy esencję waniliową. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy pierwszą partię herbatników, przykrywamy je porcją masy budyniowej. Kładziemy jeszcze jedną warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do chłodziarki. Ubijamy kremówkę na niezbyt sztywną pianę, po chwili dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy masę za pomocą szpatułki. Pod koniec dodajemy także żelatynę i cukier. Rozsmarowujemy krem na herbatnikach i deser oprószamy startą czekoladą. Smacznego.

Podziel się: