W tradycyjnym przepisie na pierogi ruskie nie używa się żadnych ziół – ot, nadzienie z twarogu, ziemniaków i cebuli. Inaczej jest na Lubelszczyźnie, ponieważ tam tradycyjnie dodaje się do niego posiekaną miętę. Dzięki niej pierogi mają całkiem nowy, orzeźwiający smak i zapach.
Polacy chętnie jedzą pierogi ruskie. Większość osób uwielbia je jeść w towarzystwie kwaśnej śmietany na słono, jednak są też tacy, którzy serwują je ze śmietaną i cukrem na słodko. Poniższy przepis na pierogi lubelskie to doskonały sposób na wprowadzenie do swojej kuchni powiewu świeżości. Takie danie z nutą mięty może przy okazji miło zaskoczyć domowników. Na pewno pokochasz ich obłędny, rześki smak.
Pierogi po lubelsku – przepis
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
pół łyżeczki soli
8 łyżek roztopionego masła
Farsz:
2 cebule
10 ziemniaków
800 g twarogu tłustego
pieprz
sól
pęczek mięty
Wykonanie:
Aby zrobić ciasto na pierogi, najpierw wszystkie składniki na ciasta połącz ze sobą, a potem wyrabiaj, aż masa będzie odchodzić od rąk i będzie sprężysta. Uformuj z niej kulę i odstaw na pół godziny. Ugotuj i odcedź ziemniaki. Przepuść je przez praskę i odstaw do wystudzenia. Dodaj do nich zeszkloną cebulę wraz ze zmielonym białym serem i pokrojoną miętą. Dopraw nadzienie pieprzem i solą, solidnie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego okręgi. Na każdym krążku układaj porcje farszu i starannie zlep rogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 4 minuty od chwili wypłynięcia. Smacznego.