W wielu tortach czy ciastach przekładanych kremem bardzo ważną rolę odgrywa biszkopt, który niektórym osobom potrafi sprawić sporo problemów. Okazuje się jednak, że przygotowanie pysznego biszkopta nie jest wcale trudną sztuką.
Biszkopt zdecydowanie należy do tych składników, który potrafią przysporzyć problemów. Konieczny jest dobór odpowiedniej temperatury, proporcji składników i czasu pieczenia. Poniższy przepis pozwala uniknąć tych kłopotów!
Składniki:
5 jajek
200 g drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej (tortowej)
70 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje dokładnie przesiewamy do dużej miski. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną masę. Dalej powoli dodajemy pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijamy, aż uzyskamy odpowiednio napowietrzoną masę.
Kolejny krok to dodanie mąki tortowej i ziemniaczanej do jajek. Robimy to ostrożnie, aby nie popsuć konstystencji. Następnie całość dokładnie mieszamy. Tortownicę po chwili wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Tak przygotowany wypiek wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Na koniec uderzamy 2-3 razy ciastem o podłogę i ponownie wkładamy do piekarnika, lecz już wyłączonego. Czekamy do całkowitego ostygnięcia.