Największą zaletą racuchów jest fakt, że można je przygotować zarówno na śniadanie, jak i obiad czy podwieczorek. Poniższy przepis sprawia, że posiłek ten sprawdzi się o każdej porze dnia.
Racuchy można przygotować na wiele różnych sposobów. Można je podawać z owocami, ale także jedynie z dodatkiem cukru pudru. Poniższa receptura pozwala dowolnie komponować te dodatki.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki letniego mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
olej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej niewielkie wgłębienie, gdzie dodajemy pokruszone drożdże, cukier i pół szklanki letniego mleka. Całą miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i szklankę mleka, po czym dokładnie miksujemy i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Ciasto nabieramy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do uzyskania złotego koloru po obu stronach. Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.