Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami więc pączki zagoszczą na pewno w wielu domach. Ci, którzy mają zamiar zrobić pyszne przekąski samodzielnie w domu, powinni wypróbować receptury z 1783 roku. Smak pączków jest obłędnie smaczny!
Pączki to pyszny, puszysty i słodki deser, który uwielbia każdy. Mogą być przygotowane z dżemem lub też czekoladą w środku. Dzięki temu przyprawiają nas o ciarki.
Ciężko jest odmówić sobie poczęstunku pączkami, które zostały świeżo usmażone. Ciepłe, puszyste, z chrupiącą skórką i pysznym nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach. Prawie większość zdaje sobie sprawę z tego, że są one daniem, którą przygotowywano już od setek lat. Właśnie dlatego nadal możemy cieszyć się przepisami z tamtych czasów.
Okazuje się, że pierwsze wzmianki o pączkach pochodzą z pierwszej polskiej książki kucharskiej – „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”. W tej książce już w 1682 roku poruszono kwestię tego pysznego wypieku. Portal Onet, powołując się na bloga Retrofusion, opublikował przepis na pączki z 1783 roku. Został umieszczony w dziale z nazwą „Kucharz doskonały”. Pączki z tego przepisu zachwycają smakiem i wyglądem!
Przepis z 1783 roku na pączki w wyjątkowej odsłonie
Składniki:
» 30 g mąki
» 50 g łyżki cukru
» 4 jajka
» skórka z pomarańczy
» 125 ml mleka
» 125 ml kwaśnej śmietany
» odrobina soli
» 800 ml oleju
» mąka do podsypania
» cukier puder od posypania pączków
Panierka:
» 30 g mąki
» 30 ml wódki
» 2 jajka
Przygotowanie:
Na początku wsyp do garnka mąkę, cukier, a potem dodaj jajka, startą skórkę pomarańczy, śmietanę i mleko. Wszystko wymieszaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, aż masa zrobi się gęsta. Następnie wysyp mąkę na blat, połóż na nią ciasto i rozłóż je tak, aby miało grubość 1,5 cm, a potem na koniec oprócz wierzch ciasta mąką i odstaw na godzinę.
W tym czasie przygotuj drugą masę, w tym celu wbij jajka do miski i dodaj mąkę, wódkę oraz sól, a następnie wszystko pomieszaj, aż uzyskasz jednolitą panierkę. Ciasto na pączki powycinaj kieliszkiem i kolejno obtaczaj je w przygotowanej panierce z wódką, a potem smaż na głębokim oleju, a potem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, który możesz także przygotować w domowym zaciszu.