Ugotowanie ziemniaków wcale nie jest trudne, z pewnością potrafi to zrobić każdy z nas. Jednak nierzadko zdarza się, że bulwy wychodzą mocno rozgotowane albo są po prostu zbyt słone – co zrobić w takiej sytuacji? Czy przesolone kartofle można jakoś uratować? Oczywiście, że tak! Poznaj kilka ciekawych sposobów na ich ponowne wykorzystanie.
Przesolone ziemniaki – co z nimi zrobić?
Jeśli ugotowałeś ziemniaki, ale niestety są przesolone, odcedź je i starannie ubij na purée, dolewając trochę mleka. Dzięki temu będą mały łagodniejszy smak. Pomoże także dodanie słodkiej śmietanki. Jak przyrządzić smaczne purée? Kartofle solidnie rozgnieć za pomocą tłuczka, dodaj łyżkę masła i porządnie rozcieraj, etapami dolewając szklankę ciepłego mleka.
Kiedy posolić kartofle? Ile soli dodać?
Niektórzy solą warzywa na początku gotowania, inni w połowie, a jeszcze inni na sam koniec. Wobec tego, kiedy jest idealny czas na przyprawianie? Okazuje się, że wodę najlepiej solić na początku – zanim umieścimy bulwy w naczyniu. Jeśli chodzi o ilość soli, to doświadczeni kucharze radzą, aby na 3 litry wody wsypać 2 łyżeczki przyprawy. Optymalna proporcja wody i soli będzie dobra na ugotowanie ok. 1 kg warzyw. Dzięki temu nie będą one ani mdłe, ani zbyt słone. Warto wziąć to pod uwagę, aby nie mieć problemu przesolonym daniem.
Rozgotowane ziemniaki – co z nich zrobić?
Jeśli twoim problemem nie są przesolone bulwy, a rozgotowane, spróbuj wykorzystać je do różnych potraw. Pierwszą naszą propozycją są kopytka. Kto z nas za nimi nie przepada? Wystarczy do ziemniaków dodać jajko, mąkę i krótko wyrobić masę. Inną świetną opcją na użycie takich kartofli jest przygotowanie klusek śląskich.