Puszyste i wilgotne ciasto maślankowe pięknie prezentuje się na talerzu i przede wszystkim smakuje obłędnie. Przygotowanie jest banalnie proste. Poznaj przepis.
Ciasto na bazie maślanki jest niesamowicie mięciutkie, puszyste i pyszne. Dodatek mandarynek sprawia, że jest bardziej aromatyczne. Składa się z kilku prostych składników, dlatego poradzi sobie każdy z przygotowaniem tego przepisu. Znajdziesz go poniżej.
Puszyste i wilgotne ciasto maślankowe. Przepis
Składniki:
» 200 g miękkiego masła
» 180 g cukru
» 6 jajek
» 350 g mąki
» 16 g proszku do pieczenia
» 200 ml maślanki
» 1 duża puszka mandarynek
Przygotowanie:
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawaj stopniowo jajka i cały czas miksuj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, a na koniec dodaj maślankę. Wlej ciasto do formy (25×35 cm) i ułóż na wierzchu mandarynki. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 25 minut.
Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem i gotowe, smacznego!