Pyszna, chrupiąca i delikatna cukinia z piekarnika. Poznaj 2 przepisy

cukinia z piekarnika
fot. Pixabay

Latem na Twoim stole nie może zabraknąć cukinii. Tą z piekarnika można zrobić na kilka różnych sposobów. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na wakacyjny smak, sprawdź nasze dwa pomysły na wyśmienitą cukinię.

REKLAMA

Pieczona cukinia z mięsem i warzywami

Składniki:
100 g ryżu
150 g mięsa z indyka
1 papryka czerwona
1 por (biała część)
4 cukinie
1 mała łyżeczka oregano
sól
1 marchew
pieprz
1 mała łyżeczka bazylii

Przygotowanie:
Najpierw ugotuj ryż. Pokrój paprykę w niedużą kostkę i poszatkuj selera. Umytą marchewkę zetrzyj na tarce. Składniki połącz wraz z mięsem z indyka, a na końcu dopraw. Z cukinii odetnij górę, wydrąż ją i nadziej farszem. Włóż warzywo do pieca nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) i piecz ją ok. 5 minut.

REKLAMA

Placki z cukinią z piekarnika

Składniki:
1 młoda cukinia
1 łyżka mąki
2 jajka
2 małe ząbki czosnku
świeży koperek
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 mała łyżeczka bazylii
5 łyżek oliwy

Przygotowanie:
Pokrój cukinię na grubsze plastry. W naczyniu połącz oliwę, sól, przyprawę do ziemniaków i bazylię. W takiej mieszance namocz cukinię i wyłóż ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Warzywo piecz w 180°C przez 10 minut. Przyrządź sos ze śmietany, zmiażdżonego czosnku, mąki i posiekanego koperku. Do sosu dodaj również jajka i połącz wszystko w całość. Upieczoną cukinię umieść na patelni, zalej sosem i delikatnie podsmaż.

REKLAMA

Podziel się: