Pyszna i puszysta babka z niezwykłym składnikiem. Jej smak pokocha każdy. Poznaj przepis i zaskocz bliskich.
Każdy z nas choć raz jadł w swoim życiu babkę. To puszyste i lekkie jak piórko ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Prostota wykonania sprawia, że można nieco urozmaicić klasyczne receptury. Dodaj do ciasta pewien popularny składnik, a nie pożałujesz. Ta babka znika z talerza z prędkością światła! Poznaj przepis.
Pyszna i puszysta babka. Ten składnik odmieni jej smak
Tajemniczym składnikiem są kosteczki czekolady mlecznej. Rozpuszczone smakują obłędnie, a w połączeniu z puszystym ciastem babkowym to istny raj dla podniebienia. Tę wersję babki pokocha przede wszystkim każde dziecko. Wykonanie jest banalne – wystarczy wrzucić tylko składniki i wymieszać. Sprawdź i wypróbuj.
Składniki:
» 200 g mąki pszennej
» 100 g mąki ziemniaczanej
» 150 g cukru pudru
» 100 g śmietany 12% lub 18%
» 4 jajka (rozdzielone żółtka od białek)
» 120 ml oleju
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Do miseczki wrzuć żółtka, następnie wsyp cukier i cukier wanilinowy. Ubij na puszystą i jasną masę, a potem dodawaj stopniowo śmietanę i olej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie zmiksuj do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną piankę, a potem dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj, następnie dodaj kawałki czekolady. Przełóż do tortownicy 24 cm., następnie piecz babkę około godzinę, do suchego patyczka w 180 stopniach.
Po upieczeniu możesz polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Idealnie smakuje z dodatkiem kubka ciepłego mleka. Smacznego!