Trudno znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na przepyszną i aromatyczną bezę o smaku cytrynowym. Przepis na ten deser jest bardzo łatwy, a sekret tkwi w idealnym doborze odpowiednich proporcji.
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
szczypta soli
łyżka cukru
jajko
Składniki na masę cytrynową:
3 jajka,
70 g masła,
100 g cukru,
sok wyciśnięty z trzech cytryn,
skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Składniki na bezę:
4 białka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Zimne masło łączymy z mąką, cukrem i solą. Po uzyskaniu kruszonki dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i chowamy do zamrażalnika na kwadrans. Potem wylepiamy nim dno formy do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy cukier i łączymy trzepaczką. Lekko podgrzewając dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę. Kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową, a na wierzchu bezę. Ponownie pieczemy przez 20 minut. Po ostygnięciu można jeść.