Zapiekanka ziemniaczana jest niezwykle pożywnym i pysznym posiłkiem. Jej zalety smakowe sprawiają, że trudno wskazać osobę, której by ona nie smakowała. Poniższa propozycja to udowadnia.
Karol Okrasa przedstawił kolejny świetny przepis. Tym razem dotyczy on zapiekanki z ziemniakami i pieczarkami, która idealnie sprawdzi się na obiad. Trudno obok niej przejść obojętnie!
Składniki:
kilogram ziemniaków
opakowanie pieczarek
500 ml śmietanki 30%
200 g suszonych pomidorów w oliwie
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
majeranek
świeży rozmaryn
odrobina oleju
masło
twardy, włoski ser np.: grana padano
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, solą i pieprzem, Po odparowaniu wody dodajemy drobno posiekaną cebulę, łyżkę oleju z pomidorów i rozmaryn. Ziemniaki następnie kroimy w plasterki i zalewamy śmietaną. Wrzucamy je do garnka i dodajemy czosnek, suszone pomidory i usmażone pieczarki. Gotujemy do zgęstnienia masy.
Następnie do garnka dodajemy pietruszkę i majeranek, po czym całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na koniec posypujemy startym serem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut.