Nierzadko zdarza się, że kupowane przez nas banany ulegają zbytniemu dojrzeniu. Wcale nie trzeba ich w takiej sytuacji wyrzucać. Wystarczy, że przyrządzimy na ich bazie pyszne i aromatyczne babeczki.
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju roślinnego
2 jajka
1/4 szklanki cukru
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy widelcem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia i mieszamy. Potem wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozgniecione banany. Mieszamy mikserem. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Warto pamiętać, że muffiny bananowe bez cukru możemy przygotować tylko wtedy, gdy użyjemy bardzo dojrzałych bananów. W takich owocach występuje naturalny cukier, co sprawia, że nie trzeba go dodatkowo dodawać.