Upieczenie ciasta wielu osobom wydaje się bardzo trudną, wręcz nie do przeskoczenia czynnością. Okazuje się jednak, że pyszny wariant tego deseru można przygotować bardzo szybko, przy użyciu zaledwie dwóch składników.
Istnieje przepis na ciasto czekoladowe, które pozwoli oszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. Jego największą zaletą jest lekkość i pyszna tekstura, dzięki czemu po zjedzeniu kawałka nie odczuwamy wyraźnej ciężkości na żołądku.
Propozycja przepisu na ciasto czekoladowe, składające się tylko z dwóch składników jest z jednej strony dobrą okazją dla smakoszy, a z drugiej dla osób, które obawiają się żmudnego pieczenia ciasta.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 jajek
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy na blasze papier do pieczenia. Czekoladę całkowicie rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek jajek. Żółtka dodajemy do ostudzonej czekolady i delikatnie mieszamy, aż do całkowitego ich połączenia. Białka z kolei ubijamy przy użyciu miksera na sztywną pianę.
Następnie mieszamy delikatnie białka z pozostałą masą i przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Gotowe ciasto można według własnych preferencji wzbogacić dodatkowymi składnikami.