Pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia. Zapamiętaj 3 składniki

ciasto bez pieczenia z galaretką
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Lubisz desery, które są w sam raz słodkie, szybkie i nie sprawiają żadnych kłopotów w przygotowaniu? Zamiast godzinami szukać idealnej receptury w internecie, możesz skorzystać z tej, którą zamieściliśmy poniżej. Każdy łasuch będzie zachwycony efektem końcowym. I chodzi tu nie tylko o smak ciasta, ale i o jego wygląd. Sam przyznasz, że jest niesamowity i rozbudza apetyt. Ponadto deser jest tani w wykonaniu, a to duży atut. Powstaje z zaledwie 3 produktów, które kupisz w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Poznaj przepis na lekkie i pyszne ciasto z galaretką.

REKLAMA

Ciasto nad ciastami. Ekstra lekkie i rozpływające się w ustach

Poniższa receptura to dowód na to, że pieczenie ciast może być ekspresowe, łatwe i mało kosztowne. Natomiast rezultaty urzekną każdego smakosza.

Dzisiejszy smakołyk prezentuje się nad wyraz dobrze i smakuje niebiańsko. Sam proces przygotowania to pestka. Musisz zaopatrzyć się tylko w 3 składniki: mleko skondensowane, sypkie galaretki w dowolnym kolorze i wafle (andruty). Wafle będą stanowiły dolną i górną warstwę. W środku znajdzie się mleczna masa z galaretką. Od razu zrób podwójną porcję tego frykasu, bo zawsze znika momentalnie z formy.

Przepis na mleczny deser bez pieczenia z galaretką

Składniki:
» 2 opak. galaretek (dowolny smak, np. malinowa, truskawkowa),
» 2 wafle,
» pół litra mleka skondensowanego.

REKLAMA

Opis przygotowania:
Najpierw roztapiamy galaretki w gorącej wodzie. Blaszkę, w której będziemy przyrządzać deser, wykładamy pergaminem i umieszczamy w niej pojedynczy wafel. W razie konieczności docinamy wafel do średnicy blachy.

Do naczynia przekładamy mleko zagęszczone i miksujemy robotem na gęsty krem. Bez przerwy ucierając, przekładamy sukcesywnie galaretkę. Gdy uzyskamy spójną masę, przelewamy ją do blaszki i wyrównujemy.

Kładziemy na wierzchu drugi wafel – również pasujący do kształtu deseru. Wszystko schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Wtedy warstwa z galaretką lepiej stężeje. Później ciasto możemy już kroić i serwować. Smacznego.

Podziel się: