Klasyczny blok czekoladowy jest dla wielu osób przyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykonać go samemu. Można to zrobić bez użycia piekarnika!
Składniki:
½ szklanki mleka (125 ml)
¾ szklanki cukru (150g)
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku
ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, masło i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy, stopniowo dodając mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie można dodać aromat. Na koniec dorzucamy połamane herbatniki i bakalie i mieszamy.
Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy ją i wstawiamy do lodówki na całą noc.