Domowy pasztet jest jedną z ulubionych propozycji kuchennych wielu osób. W przypadku wegetarian, receptura przygotowania jest nieco inna, ale jak pokazuje poniższy przepis równie prosta!
Składniki:
3 papryki (czerwone, żółte albo zielone)
bakłażan
cukinia
2 cebule
porcja ugotowanego ryżu białego lub brązowego
6 ząbków czosnku
puszka białej fasoli (lub 400 g ugotowanej)
3 jajka
skrobia ziemniaczana
olej
przyprawy wedle uznania (słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, lubczyk, pieprz, sól)
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy kilka łyżek oleju na patelni lub w garnku. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, a potem bakłażan i pokrojoną w półplasterki cukinię. Z papryki wykrawamy gniazda naesienne, kroimy, podobnie jak czosnek i dodajemy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Ugotowanie warzywa wyjmujemy z garnka. Fasolę oddzielamy od zalewy i przygotowujemy ryż. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie mielimy. Dodajemy przyprawy i jeszcze raz blendujemy. Do masy dodajemy trzy łyżki skrobi i jajka i ponownie mieszamy. Pieczemy potem przez 60-80 minut w 180 stopniach w formie do wypieków.