Ewa Wachowicz i racuchy
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / smacznie_na_talerzu

Macie ochotę na chrupiące i puszyste racuchy? Pełne owoców, posypane cukrem pudrem są nieziemsko smaczne. Prezentujemy przepis na cudowne racuchy od Ewy Wachowicz. Zróbcie je jeszcze dzisiaj na podwieczorek lub wczesną kolację. Z pewnością okażą się kulinarnym arcydziełem.

Racuchy kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nierzadko stanowią one awaryjne danie, które przyrządzamy, gdy np. do głowy nie przychodzi nam żaden ciekawy pomysł na szybki i prosty posiłek. Dziś proponujemy owocowe racuchy z receptury Ewy Wachowicz. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto będzie puszyste i nabierze lekko kwaskowego smaku.

Racuchy od Ewy Wachowicz – przepis

Składniki:
2 szklanki kefiru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 banan
2 jabłka
olej do smażenia
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder do posypania

na mus:
pół cytryny
2-3 jabłka
cukier do smaku

Przygotowanie:
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy banana i kroimy go w plasterki. Owoce skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem na puszysty krem, łączymy z kefirem, a następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z sodą. Wrzucamy owoce i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy racuchy z każdej strony, aż staną się złociste. Odsączamy je z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach, oprószamy cukrem pudrem. Racuchy możemy podać z musem owocowym. Najpierw obieramy i kroimy jabłka, a potem zmiksujmy je wraz z sokiem z cytryny. Gotowy mus możemy posłodzić do smaku.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę